V našem chráněném bydlení už nemá rýma šanci. Podle receptu našich babiček si klienti chráněného bydlení vyrobili rýmovníkový sirup. A pokud byste se k nim chtěli přidat a také si doma pár skleniček téhle dobroty vyrobit, tak tady máte recept:
Den před plánovaným vařením sirupu si připravte odvar. Lístky rýmovníku nemyjte a spolu s očištěnými plátky citrónu ( limety či pomeranče) dejte do hrnce a přelijte dostatečným množstvím horké vody, vše musí být ponořené. Nechejte vylouhovat přes noc pod pokličkou.
Druhý den sceďte přes sítko a přiveďte odvar k varu, poté ztlumte plamen a pomalu přisypte cukr. Za občasného míchání vaříme a hlídáme konzistenci sirupu. Konzistenci zkoušíme tak, že pomocí lžičky vezmeme malé množství sirupu a kápneme jej na čistý talíř, pokud kapička drží tvar, je sirup již hotový.
Ještě teplý jej nalijeme do skleniček a otočíme je dnem vzhůru. Hotový sirup po zchladnutí ještě zhoustne. Uchováváme jej na chladném místě.
Sirup můžete skladovat v ledničce zhruba měsíc. Před podáváním vždy zkontrolujte, zda se v něm netvoří plíseň.