Jak se vyrábí rýmovníkový sirup?

19. března 2021

V našem chráněném bydlení už nemá rýma šanci. Podle receptu našich babiček si klienti chráněného bydlení vyrobili rýmovníkový sirup. A pokud byste se k nim chtěli přidat a také si doma pár skleniček téhle dobroty vyrobit, tak tady máte recept:

Jak se vyrábí sirup
19. března 2021 - Jak se vyrábí rýmovníkový sirup?

Suroviny:

  • (1 dávka)
  • 20 ks rýmovník listy - 30 lístků
  • 2 ks citron limetku nebo pomeranč
  • voda dle potřeby
  • 1 kg cukr krupice

Postup přípravy receptu:

Den před plánovaným vařením sirupu si připravte odvar. Lístky rýmovníku nemyjte a spolu s očištěnými plátky citrónu ( limety či pomeranče) dejte do hrnce a přelijte dostatečným množstvím horké vody, vše musí být ponořené. Nechejte vylouhovat přes noc pod pokličkou.

Druhý den sceďte přes sítko a přiveďte odvar k varu, poté ztlumte plamen a pomalu přisypte cukr. Za občasného míchání vaříme a hlídáme konzistenci sirupu. Konzistenci zkoušíme tak, že pomocí lžičky vezmeme malé množství sirupu a kápneme jej na čistý talíř, pokud kapička drží tvar, je sirup již hotový.

Ještě teplý jej nalijeme do skleniček a otočíme je dnem vzhůru. Hotový sirup po zchladnutí ještě zhoustne. Uchováváme jej na chladném místě.

Sirup můžete skladovat v ledničce zhruba měsíc. Před podáváním vždy zkontrolujte, zda se v něm netvoří plíseň.

Podělte se s přáteli o recept !!